موهایی پرپشت و انبوه با سلول درمانی مو

Wednesday، ۱۹ Ordibehesht ۱۴۰۳

نمایی از سلول درمانی مو

سلول درمانی مو راهی کم ‌عارضه برای تقویت موها و کاهش ریزش آنها با روش‌های درمانی جدید، از جمله سلول های بنیادی است.

ریزش موی سر یا کم‌پشتی مو در هر سنی ممکن است برایمان پیش بیاید؛ چه به دنبال بیماری، یا به دلیل ویژگی‌های ژنتیک و چه بر اثر استرس. در این ‌بین بسیاری از روش‌های درمانی این حوزه، ماندگار نیستند یا عوارض جانبی زیادی دارند. اینجا است که علم پزشکی بازساختی می‌تواند چاره کار باشد.

پزشکی بازساختی حوزه‌ای از پزشکی است که روی تقویت توانایی‌های طبیعی بدن، برای ترمیم و بازیابی تمرکز دارد. به این شاخه علم طب، پزشکی ترمیمی هم می‌گویند.

یکی از زیرشاخه‌های علم پزشکی ترمیمی، سلول درمانی یا سل تراپی است؛ یعنی استفاده از سلول یا فرآورده‌های آن برای ترمیم یا جایگزینی بافت‌ها و اعضای آسیب‌دیده یا از دست‌ رفته بیماران. سلول‌ درمانی در زمینه زیبایی هم کاربرد دارد و تحقیقات مختلفی جهت به ‌کارگیری آن در این حوزه، به ‌ویژه سلول درمانی پوست و سلول درمانی مو، در حال انجام است.

سلول درمانی مو چیست؟

سلول درمانی مو یا سل تراپی مو یک نوع درمان یا عمل زیبایی سرپایی است. در این روش درمانی، برای تحریک رشد موی سر، سلول‌های بنیادی یا فاکتورهای رشد را به بدن تزریق می‌کنیم.

درباره سلول های بنیادی زیاد صحبت کرده‌ایم. آن‌ها سلول‌هایی غیرتخصصی هستند که قادرند ضمن تکثیر، به انواع دیگر سلول‌های بدن تبدیل شوند. سلول های بنیادی توانایی آن را دارند که با این کار به ترمیم بافت‌ها و اعضا کمک کنند که همین قابلیت، کاربردهای سلول های بنیادی را بسیار متنوع می‌کند. فاکتورهای رشد را هم می‌توانیم این‌طور تعریف کنیم: فرآورده‌های سلولی که می‌توانند روی تکثیر سلول‌ها و تمایز آن‌ها تاثیر بگذارند.

در این ‌میان سلول ‌درمانی مو راهی برای افزایش تراکم موی سر، جلوگیری از ریزش موها و به ‌طور کلی کمرنگ کردن نواقص آنها است؛ یعنی همان اهدافی که در کاشت مو و روش‌های دیگر مراقبت و تقویت مو دنبال می‌شود.

بررسی سر برای سلول درمانی مو

روش سلول درمانی مو

سل تراپی مو به یک روش خاص محدود نیست و تاکنون تکنیک‌های مختلفی برای آن معرفی شده‌اند. این روش‌ها به‌ تنهایی یا در کنار روش‌های دیگر سلول ‌درمانی یا غیر سلول‌ درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بعضی از مطرح‌ترین روش‌های سلول درمانی مو عبارتند از:

  • تزریق سلول‌های چربی: در این روش، سراغ بخش‌هایی از بدن بیمار می‌روند که حاوی سلول های بنیادی کافی هستند و بافت چربی اضافی و در دسترس دارند؛ مثل شکم. سلول‌های چربی پس از برداشت، فرآوری می‌شوند و در انتها سلول‌های بنیادی را به پوست سر تزریق می‌کنند. این تزریق باعث تقویت بافت پوست سر می‌شود که به رشد مو کمک می‌کند و در جلوگیری از ریزش موها موثر است. این روش تزریق سلول بنیادی اصطلاحا «اتولوگ» است؛ یعنی سلول‌های بنیادی از خود فرد تامین می‌شوند (برخلاف تهیه از بانک سلول های بنیادی) و ازاین‌جهت احتمال پس ‌زدن آنها توسط سیستم ایمنی بسیار پایین است.
  • تزریق پی آر پی (PRP): پی‌آرپی به پلاسمای غنی از پلاکت گفته می‌شود که در سلول ‌درمانی برای مقاصد مختلف به کار می‌رود. برای ساخت آن از بیمار خون می‌گیریم، با کیت پی آر پی غلظت پلاکت آن را بالا می‌بریم و در پایان فرآورده به ‌دست ‌آمده را تزریق می‌کنیم. پی‌آرپی بعد از تزریق، فاکتورهای رشد از خود آزاد می‌کند که باعث جذب سلول های بنیادی موجود در بدن به بخش مورد نظر ما، در اینجا پوست و موی سر، می‌شود. پی‌آرپی می‌تواند هم در کاهش ریزش مو و هم تقویت موها نقش موثری ایفا کند.
  • کاشت مو با سلول‌های بنیادی: این تکنیک تا حد زیادی به کاشت موی سنتی شباهت دارد؛ با این تفاوت که در اینجا نیازی نیست تعداد زیادی مو را برای پیوند زدن به ناحیه کم‌ مو بردارند. تاریخ اولین عمل موفقیت‌آمیز کاشت مو با سلول های بنیادی به سال ۲۰۱۷ و آن‌هم به محققین ایتالیایی برمی‌گردد. در کاشت مو با سلول بنیادی، تکه کوچکی از پوست سر بیمار را با ابزار مخصوصی با تیغه دایره‌ای ‌شکل، با روشی به نام بیوپسی پانچ، برمی‌دارند. سپس فولیکول‌های مو (اجزای تولیدکننده مو) را از این نمونه جدا می‌کنند و سلول‌های بنیادی آنها را استخراج می‌کنند. بعد سلول‌های بنیادی را در آزمایشگاه کشت و تکثیر می‌کنند تا نهایتا در نواحی کم ‌پشت یا بدون موی پوست سر کاشته شوند. این روش هم مانند دو روش بالا اتولوگ است. البته کاشت مو با سلول بنیادی فعلا بیشتر جنبه تحقیقاتی دارد و هنوز درمان متداولی نیست.
نمایی از تزریق سلول بنیادی مو

کاربرد سلول درمانی موی سر

از سلول درمانی موی سر برای درمان یا کاهش مشکلات مختلف مو و پوست سر استفاده می‌شود؛ ازجمله جهت مقابله با:

  • نازکی و ضعف مو
  • کم‌مویی و رشد نامنظم موها
  • شایع‌ترین نوع ریزش مو سر، یعنی طاسی با الگوی مردانه یا زنانه (آلوپسی آندروژنیک)
  • ریزش دائمی مو که از تخریب فولیکول‌های مو بر اثر سوختگی یا عوامل دیگر ناشی شده (آلوپسی سیکاتریسیل)
  • ریزش موی ناشی از شیمی درمانی
  • ریزش مو بر اثر استرس، بیماری یا زایمان
  • پیری پوست سر

به ‌طور کلی سل تراپی مو به عوارض کم و ماندگاری بالای اثر خود معروف است؛ گرچه از طرفی هزینه سلول درمانی مو بسته به روش انتخابی می‌تواند بالا باشد.

عوارض سل تراپی مو

سلول درمانی مو اساسا کم‌ریسک است، اما در این روش درمانی هم گاهی عوارضی ظاهر می‌شوند که اغلب خفیف و کوتاه‌ مدت هستند. به ‌طور کلی در صورتی‌ که سل تراپی مو توسط متخصص انجام شود، ایمن خواهد بود، اما این درمان ممکن است برای کسانی که سابقه اختلالات خونریزی یا بیماری خودایمنی دارند، گزینه مناسبی نباشد.

معاینه سر برای تزریق سلول بنیادی

مدت زمان دوره سلول درمانی مو

طول دوره درمان سل تراپی مو به نوع روش درمانی، انواع سلول های بنیادی مورد استفاده و منشاء آنها، شدت مشکل یا بیماری، ویژگی‌های بیمار و عوامل دیگر بستگی دارد. آماده‌سازی و تزریق می‌تواند تنها در یک جلسه و در عرض یک یا چند ساعت انجام شود، اما ممکن است کار به یک جلسه ختم نشود و به چند نوبت درمان در طول چند ماه نیاز باشد. کسب نتیجه می‌تواند از چند هفته تا چند ماه و حتی یک سال طول بکشد.

در این ‌میان مو با سلول بنیادی به استراحت آنچنانی ندارد و تنها باید برای حدود یک هفته از کارهایی مانند ورزش سنگین خودداری کرد.

چرا ویراسلول؟

برای استفاده از مزایای سلول درمانی مو لازم نیست راه دوری بروید؛ ویراسلول تجربه کافی را در حوزه پزشکی بازساختی دارد. ما، به ‌عنوان عضوی از گروه توسعه بن دا، انواع کیت‌های درمانی را برای سلامت پوست و مو و همین‌طور ارتوپدی (به‌ویژه سلول درمانی زانو) تولید می‌کنیم. محصولات ویراسلول را می‌توانید با نام تجاری ریجنانس (Regenance) در کلینیک‌ها پیدا کنید.

کیت‌های ریجنانس شامل انواع کیت سلول های بنیادی و کیت PRP ایرانی هستند که تلاش کرده‌ایم آن‌ها را با فناوری‌های جدید به‌روز کنیم؛ ضمن آنکه به سهولت استفاده و کم‌عارضه بودن آن‌ها هم توجه خاصی داشته‌ایم.

کیت‌های سلول درمانی مو ریجنانس عبارتند از:

  • کیت اس وی فینکس (SVFoenix): جایگزین روش تزریق چربی معمولی، با مزایایی مانند: دوره نقاهت کوتاه‌تر، ماندگاری طولانی، تورم و التهاب کمتر و نبودِ نیاز به جلسه دوم
  • کیت پی آر پرایم (PRPrime): کیت پی آر پی ایرانی با نقاط قوتی همچون: ماندگاری طولانی، احتمال بسیار پایین بروز حساسیت و عفونت، کم‌درد، استریل و آسان بودن
  • کیت پی آر فورت (PRFort): کیت پی آر اف (فیبرین غنی از پلاکت) که کم‌وبیش مشابه پی‌آرپی است، اما با تأثیرگذاری بهتر و طولانی‌تر