Saturday، ۲۳ Tir ۱۴۰۳
همراه ویراسلول باشید تا با تفاوت پی آر پی و ارتوکین تراپی آشنا شویم و ببینیم کدامیک از آنها میتوانند گزینه بهتری برایمان باشند.
پی آر پی و ارتوکین تراپی دو نوع درمان تزریقی هستند که از آنها برای کاهش درد و درمان آسیبدیدگی مفاصل، عضلات و تاندونها استفاده میشود. البته پیآرپی در زمینه زیبایی هم کاربرد دارد.
هر دوی این روشها در حوزه پزشکی بازساختی (پزشکی ترمیمی) قرار میگیرند. این شاخه پزشکی سعی میکند تا با «جایگزینی، مهندسی یا بازسازی سلولها، بافتها یا اندامها»، بخشهای آسیب دیده بدن را از راههای طبیعی به وضعیت عادی برگرداند.
قبلا درباره آنچه پزشکی بازساختی چیست و سلول درمانی چیست توضیح دادهایم. در اینجا موضوع بحثمان تفاوت پی آر پی و ارتوکین تراپی است.
پی آر پی (PRP) یکی از روشهای جوانسازی پوست، کاهش ریزش مو و درمان زانو است. این تکنیک با تزریق سلول بنیادی (SC) تفاوت دارد، و در آن هم از ظرفیت تولید فاکتورهای رشد توسط پلاکت استفاده میشود.
پی آر پی مخفف عبارت Platelet-Rich Plasma، یعنی پلاسمای غنی از پلاکت، است. میدانیم که خون از چهار بخش مختلف تشکیل شده است:
گلبولهای قرمز که وظیفه انتقال اکسیژن و دی اکسید کربن را انجام میدهند
گلبولهای سفید که جزو مهمی از سیستم ایمنی بدن هستند
پلاسما، مایع شفاف و زردی که بیشتر آن از آب و پروتئین است. البته که مواد مغذی، مواد زائد و اجزای دیگر هم در آن وجود دارند
پلاکتها که هم در انعقاد خون نقش دارند و هم به ترمیم بافتهای بدن کمک میکنند
در این میان، پلاسمای غنی از پلاکت میتواند سرعت بهبود زخم و انواع آسیب دیدگی را بالا ببرد. برای بهرهگیری از قابلیتهای PRP باید آن را به بدن تزریق کرد.
مهمترین کاربردهای PRP عبارتند از:
o درمان یا تسکین مشکلات عضلانی-مفصلی، مانند:
دردها و بیماریهای مفصلی، از جمله: زانو درد ناشی از آرتروز
مشکلات تاندون، مثل: تاندونیت (التهاب تاندون)، پارگی تاندون و آرنج تنیس بازان
آسیبهای ورزشی، مانند: کشیدگی عضلات و رگ به رگ شدن
o زیبایی:
ترمیم و جوانسازی پوست صورت (سلول درمانی پوست)
کاهش ریزش مو
بهبود زخم
برای تهیه PRP از خون خود بیمار استفاده میشود. پس از نمونهگیری، پلاسمای خون را با دستگاه سانتریفیوژ جدا میکنند و غلظت پلاکت آن را افزایش میدهند. این مراحل با تجهیزاتی مانند کیت پی آر پی انجام میشود.
بعد از تزریق پی آر پی به عضو یا بافت آسیبدیده بیمار، که میتواند با یا بدون بیحسی باشد، پروتئینهایی با نام «فاکتورهای رشد» در محل آزاد میشوند. این پروتئینها سلول های بنیادی موجود در بدن را به بخش آسیب دیده جذب میکنند. سلولهای بنیادی هم با توانایی تکثیر بسیار بالای خود و قابلیت خاصی که در تبدیل شدن به انواع سلولهای دیگر دارند، به بهبود بافت یا عضو آسیب دیده کمک میکنند (برای مطالعه درباره انواع سلول های بنیادی، ویژگیهای هرکدام و کاربردهای سلول های بنیادی به مجله ریجنانس سری بزنید).
اُرتوکین تراپی یا ارتوکین درمانی یکی از تکنیکهای دیگر علم پزشکی بازساختی است. ارتوکینتراپی برای رفع یا تسکین التهاب و درد مزمن مفاصل، مهرههای ستون فقرات، عضلات و تاندونها انجام میشود. ابداع کننده این روش درمانی، دکتر پیتر وهلینگ، جراح آلمانی و متخصص ستون فقرات، است.
ارتوکین درمانی در دنیا با نامهای Orthokine و Regenokine شناخته میشود؛ ضمن آنکه کلمه ACS، مخفف عبارت «سرم شرطی شده اتولوگ» به انگلیسی، هم برای آن به کار میرود. این سرم که از خون بیمار ساخته میشود، با تکیه بر یک نوع پروتئین ضد التهابی، به بهبود وضعیت مفاصل کمک میکند.
برای ارتوکین تراپی، با سرنگ مخصوصی از بیمار خون میگیرند و بعد آن را تا دمای ۳۷ درجه سانتیگراد گرم میکنند. سپس نمونه را در سانتریفیوژ میگذارند. بعد سرم را فیلتر میکنند و تا زمان مصرف، در فریز نگه میدارند. در این بین ممکن است پروتئینهای خاصی را هم به آن اضافه کنند. در زمان مصرف، سرم مستقیما به مفصل آزرده تزریق میشود.
پیآرپی و ارتوکینتراپی شباهتهایی به هم دارند که باعث میشود آنها را با یکدیگر اشتباه بگیرند؛ از جمله آنکه:
هر دو با تزریق انجام میشوند
در هر دو روش، از خون خود بیمار استفاده میکنند که احتمال بروز واکنش آلرژیک را پایین میآورد
هر دو ایمن، غیرتهاجمی و کم عارضه هستند، معمولا به بستری نیازی ندارند و اغلب دوره نقاهت خاصی را هم به بیمار تحمیل نمیکنند
میتوانیم از هر دوی آنها برای تسکین درد مفاصل و آرتروز استفاده کنیم
اما درباره تفاوت پی آر پی و ارتوکین تراپی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
نحوه اثر: در PRP فاکتورهای رشد موجود در پلاکتها به جذب سلول های بنیادی و ترمیم بافت و کاهش التهاب کمک میکنند، اما در ارتوکین تراپی پروتئینهای ضد التهابی بازیگران اصلی هستند
موارد کاربرد: از ارتوکینتراپی اصولا برای بازسازی غضروف و مقابله با درد و التهاب مفاصل، تاندون و رباط استفاده میشود؛ در حالی که PRP علاوه بر این موارد، در حوزه زیبایی هم کارایی دارد
خلوص محلول تزریقی: برخلاف ارتوکین تراپی، در PRP اجزای خون فیلتر نمیشوند. در نتیجه محلول آن خلوص کمتری نسبت به محلول ارتوکینتراپی دارد و گلبولهای سفید و اجزای دیگر موجود در آن ممکن است حین تزریق، درد و التهاب مختصری را به وجود بیاورند
مثل همیشه، هرکدام از این درمانها نقاط قوتی برای خود دارند که بسته به نظر پزشک و وضعیت بیمار، به دیگری برتری پیدا میکنند. در این میان بعضی از مزایای پی آر پی نسبت به ارتوکین تراپی عبارتند از:
هزینه کمتر: به خاطر مراحل سادهتر PRP، هزینه درمان با آن معمولا از ارتوکینتراپی پایینتر است
طول درمان کوتاهتر: در خیلی از موارد، PRP طول درمان کوتاهتری دارد. در حالی که مراحل آمادهسازی ارتوکین زمانبر است و بیمار برای هر مرحله درمان باید ۲ بار به مرکز درمانی مراجعه کند.
کاربردهای بیشتر: همانطور که گفتیم، پیآرپی کاربردهای متنوعتری نسبت به ارتوکینتراپی دارد و حوزههای بیشتری را پوشش میدهد
ترمیم مستقیم: در ارتوکینتراپی تمرکز روی ترمیم آسیبدیدگی با کاهش التهاب است، اما در PRP بازسازی بافت به شکل مستقیم انجام میشود
برای آنکه از مزایای پیآرپی و درمانهای مبتنی بر سلول های بنیادی به خوبی بهره ببرید، باید تزریق را به پزشک متخصص بسپارید. همچنین استفاده از تجهیزات و محصولات بهروز و استاندارد ضروری است. ما در تیم ویراسلول با تولید کیت PRP ایرانی باکیفیت، مورد دوم را در دسترس شما قرار دادهایم.
محصولات سلول بنیادی و پیآرپی ویراسلول تحت برند ریجنانس (Regenance) و به تفکیک دو دسته زیبایی (پوست و مو) و ارتوپدی (مفصل و استخوان) عرضه میشوند. همچنین کیت پی آر پی ریجنانس در دو نوع PRPrime (پیآرپی معمولی) و PRFort (نسل جدید پیآرپی) قابل تهیه است. تنها به یک کارشناس مجرب نیاز دارید تا با کمترین عوارض سلول درمانی از قابلیتهای درمانی آنها استفاده کنید.