Tuesday، ۱ Khordaad ۱۴۰۳
سلول درمانی زانو با سلول های بنیادی میتواند تسکینی بر زانو دردتان باشد و چه بسا شما را از جراحی زانو نجات دهد.
درد و آسیبهای زانو در تمام دنیا شایع هستند و افراد زیادی هر روز با آنها دست و پنجه نرم میکنند. حدود ۵۰۰ میلیون نفر از مردم جهان دچار استئوآرتریت یا همان آرتروز هستند که متداولترین نوع آرتریت (التهاب مفصل) محسوب میشود. شایعترین نوع استئوآرتریت، آرتروز زانو است که اصلیترین دلیل مراجعه به جراح ارتوپد هم هست.
به طور کلی خانمها بیشتر از آقایان دچار آرتروز زانو میشوند. همچنین عواملی مثل: سن بالا، سبک زندگی ناسالم و پرفشار، زمینه ژنتیک، اضافه وزن، انجام بیش از حد ورزشهای سنگین و بیماریهایی مانند دیابت، احتمال آرتروز و زانو درد را بالا میبرند. نمونه دیگری از ناراحتیهای شایع مفصل زانو، آرتریت روماتوئید است که البته در دسته بیماریهای خود ایمنی قرار میگیرد و از این جهت با آرتروز تفاوت دارد.
یکی از روشهای درمان یا تسکین آسیبها و بیماریهای مفصل زانو، از جمله آرتروز و آرتریت روماتوئید، سلول درمانی زانو با سلول های بنیادی است. این روش که به خاطر قرار داشتن در فاز تحقیقاتی، بیشتر به عنوان راهکار مکمل مطرح است، ایمنی بالا و عوارض بسیار کمی دارد.
اول بگوییم که اصلا سلول درمانی چیست. سلولدرمانی یا سل تراپی روشی برای ترمیم بافتهای بدن، جایگزینی سلولهای معیوب یا آسیب دیده و رفع مشکلات آنها است. این کار اغلب با تزریق سلولهای جدید و سالم یا اجزای آنها به بدن انجام میشود.
سل تراپی در شاخه پزشکی بازساختی یا پزشکی ترمیمی قرار میگیرد. به جای آنکه توضیح بدهیم که علم پزشکی بازساختی چیست، کافی است بدانید که این شاخه از طب به دنبال آن است که با جایگزینی، مهندسی یا بازسازی سلولها، بافتها و اندامهای بدن، وضعیت آنها را به حالت طبیعی برگرداند.
سلول های بنیادی را میتوانیم بازیگر اصلی دانش سلول درمانی و به تبع آن علم پزشکی ترمیمی بدانیم. سلولهای بنیادی یا Stem cells سلولهای ویژهای از بدن هستند که هنوز وظیفهای به آنها اختصاص داده نشده است. با این حال آنها، بسته به نوع خود، قادرند علاوه بر تکثیر شدن، به طیف محدود یا گستردهای از سلولهای بدن تبدیل شوند و سپس وظایف آنها را بر عهده بگیرند. این توانایی باعث میشود که سلولهای بنیادی ظرفیت بالایی برای درمان یا کنترل بیماریها و ترمیم آسیبهای جسمی داشته باشند.
در این بین سلول درمانی زانو روشی برای درمان آسیبهای مفصل زانو یا تسکین زانو درد است که در آن از سلولهای بنیادی برای ترمیم و بازسازی بافتهای آسیب دیده، به ویژه غضروف، استفاده میشود.
برای سلول درمانی زانو دو روش اصلی وجود دارد:
در روش PRP ابتدا از بیمار خون گرفته میشود و بعد غلظت پلاکت خون با کیت پی آر پی بالا میرود. سپس این فرآورده به بدن تزریق میشود تا پلاسمای غنی از پلاکت، ترکیباتی با نام فاکتور رشد را در محل تزریق آزاد کند. فاکتورهای رشد میتوانند سلولهای بنیادی بدن را به قسمت مورد نظر، در اینجا زانو، جذب کنند تا به این شکل از قابلیت درمانی آنها در موضع بهره ببریم.
در مورد روش سلولهای بنیادی، مراحل کار به طور خلاصه به این شکل است:
سلولهای بنیادی از منابع مختلفی به دست میآیند و برحسب آن انواع گوناگونی هم دارند که در مقالههای دیگر ریجنانس درباره انواع سلول های بنیادی توضیح دادهایم. بنا به تحقیقات انجام شده، بهترین سلولهای بنیادی برای تسکین درد زانو یا درمان مشکلات آن، آنهایی هستند که از بافت بند ناف اهداکنندگان (که در بانک سلول های بنیادی نگهداری میشوند) یا سلولهای چربی خود بیمار به دست میآیند. بعد از این دو، سلولهای بنیادی مغز استخوان بهترین کارایی را در سلول درمانی زانو دارند.
سلول درمانی در موارد مختلفی از ارتوپدی قابل استفاده است. البته تعدادی از کاربردهای سلول های بنیادی در این زمینه هنوز در مراحل آزمایشی است.
بعضی از بیماریها و مشکلات ارتوپدی که سلول درمانی میتواند در درمان آنها کارایی داشته باشد عبارتند از:
پیامد اصلی آرتروز، تحلیل رفتن تدریجی غضروف مفصل است. با تخریب غضروف، استخوانهای مفصل در تماس با یکدیگر دچار سایش میشوند که درد، تورم، سفتی و مشکلات حرکتی را به دنبال خواهد داشت.
سلولهای بنیادی میتوانند با تبدیل شدن به سلولهای غضروفی، استخوانی، رباطی و غیره، به ترمیم بخشهای آسیب دیده زانو کمک کنند؛ از جمله به شکل زیر:
سل تراپی زانو با سلول های بنیادی جزو درمانهای غیر تهاجمی است و حداقل عوارض جانبی را دارد. بیشتر افراد بعد از تزریق سلولهای بنیادی هیچ عارضه خاصی را تجربه نمیکنند و همان عوارض هم بعد از مدت کوتاهی رفع میشود.
سن، بیماریهای زمینهای، مصرف داروهای خاص، مانند: رقیق کنندههای خون یا داروهای ضد التهاب و سابقه جراحی قبلی زانو، روی کم و کیف این عوارض اثر میگذارد. با انتخاب پزشک با تجربه و متخصص در زمینه سلتراپی زانو، احتمال بروز عوارض به حداقل میرسد.
سلول درمانی زانو میتواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. سن بیمار، شدت بیماری، وضعیت کلی سلامتی، روش سلول درمانی و... مواردی هستند که روی طول درمان تاثیرگذارند.
به طور کلی در بیماران مبتلا به آرتروزی که با سلولهای بنیادی تحت درمان قرار میگیرند، بعد از گذشت حدود سه ماه از شروع درمان، شدت زانو درد به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا میکند. البته بسیاری از مبتلایان به درد زانو، در عرض تنها دو تا سه هفته بعد از تزریق، احساس بهتر شدن میکنند.
شرکت ویراسلول عضوی دانشبنیان از گروه توسعه بن دا است و در زمینه تولید کیتهای درمانی سلول های بنیادی فعالیت میکند. ما دو حوزه ارتوپدی و زیبایی (سلول درمانی پوست و مو) را هدف قرار دادهایم و بنابراین سلول درمانی زانو یکی از تخصصهای اصلی ما است.
تولیدات ویراسلول تحت برند ریجنانس (Regenance) به بازار عرضه میشوند و سهولت استفاده، کم عارضه بودن و هزینه سلول درمانی معقول، از ویژگیهای بارز آنها است. ریجنانس سه محصول شاخص در حوزه سلول درمانی بیماریهای ارتوپدی دارد:
برای استفاده از محصولات درمانی ویراسلول کافی است به یک پزشک باتجربه و ماهر در زمینه سلول درمانی زانو مراجعه کنید.